Minigolf eller bangolf – vad är skillnaden?

Info & fakta

När du hör ordet bangolf kanske tankarna vandrar iväg till barndomens campingar med tillhörande minigolfspel med familjen, där banorna var i varierande skick och klubbor och boll fanns att låna eller hyra under den tid det tog att spela färdigt. Och visst är detta en del av den informella sidan av sporten, för ja, bangolf och minigolf är samma sak, men det kan även vara mycket mer än så. Visste du till exempel att det går att tävla i bangolf? Det var bara alldeles nyligen som två Svenska systrar vann VM-silver i bangolf. Skillnaden är alltså främst att det i folkmun och utanför tävlingssammanhang kallas minigolf, medan det formella namnet på sporten är bangolf. Detta är en sport för alla.

Allt som behövs

Vill du testa på den lite seriösa sidan av minigolfen och börja kalla dig för bangolfspelare? Då är det väldigt enkelt att komma igång. Allt du behöver är golfboll, golfklubba och en bana att spela på. När det gäller golfbollen behöver du minst en, men alla professionella bangolfspelare har massvis av bollar. Du kan behöva upp emot hundra olika bollar att spela med, det är nämligen bollen som byts ut för att passa underlaget och banan. I början kan du förstås nöja dig med några stycken med lite olika egenskaper. Klubban ska vara en så kallad putter och den ska vara beklädd med gummi på den sida som träffar bollen. Din golfklubba bör nå ungefär upp till din höftkula för att inte vara för lång. Spelar du minigolf för nöjes skull så finns som sagt både boll och klubba att hyra i anslutning till golfanläggningen.

Kom igång med spelet

Det finns några regler att ha koll på när du ska spela bangolf och dessa lyder som följer: du får slå max sju slag per bana, sargen är uppmärkt med röda linjer och om bollen inte har passerat dessa så läggs den tillbaka i startposition inför nästa slag, om bollen hoppar ut ur banan så läggs den tillbaka på samma ställe som där den lämnade banan, det finns en svart utflyttningslinje på banan och dit flyttas bollen om den hamnar för nära sargen. Dessa är ganska enkla och grundläggande regler som du bör hålla reda på. Övrigt som är bra att veta är att hole in one kallas spik i bangolfsammanhang, samt att en tävlingsanläggning alltid ska innehålla 18 banor.

Minigolf eller bangolf?

Du kan vid intresse åka runt till lite olika banor i din omgivning för att prova på att spela på olika underlag och träna med olika sorters hinder. Bangolfbanor innehåller alltid minst ett hinder per bana som du ska lyckas ta dig igenom på så få slag som möjligt. När du spelar är det viktigt att du slappnar av i kroppen. Stå med benen lite lätt böjda och ha en bits mellanrum mellan fötterna. Armarna ska svinga klubban som en pendel och fattningen ska vara sådan att du har den handen närmast ut mot banan i ett grepp längst ner på klubban och den andra ovanför. Titta på bollen när du svingar men följ inte bollen med blicken direkt när den åker iväg för då kan slutet av slaget bli snett.

Minigolf är bangolf

Det är alltså som sagt ingen skillnad mellan minigolf och bangolf. Det är samma sport. Minigolf är dock termen som används flitigast av hobbyspelare och seriösa spelare använder sig främst av ordet bangolf. Denna typ av golf är iallafall en sport som passar alla, gammal som ung. Den har funnits länge som fritidssysselsättning och vem som helst kan även tävla då du alltid tävlar i samma grupper som jämbördiga spelare. Är du nöjd med att ha detta som hobby lite då och då kan det räcka med utrustningen som finns att hyra inför varje spel, men tycker du att detta är en rolig sport som du vill lägga lite mer energi på så kan det vara en god idé att skaffa utrustning som är anpassad efter just dig. Sedan kan du söka upp din närmsta bangolfklubb för ett medlemskap. Om man ska påpeka en skillnad mellan minigolf och bangolf kan vissa minigolfbanor vara av så kallade MOS-banor, där MOS står för ”Minigolf Open Standard” och som brukar vara mer ”äventyrliga banor”. Det finns dock officiella tävlingar även på MOS-banor, vilket gör det knepigt att definiera någon skillnad mellan mini- och bangolf.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *