Minigolf är ett annat ord för bangolf och det kanske ofta är detta uttryck man hör bland människor överlag. De som tävlar i sporten använder dock termen bangolf. När man spelar bangolf krävs det egentligen bara två, eller tre saker. Dessa är en boll, en klubba som kallas putter samt en bana att spela på. Oftast består en bana i bangolf av 18 olika hål. Det finns dock banor som bara har 12 hål. Varje bana i bangolf är mellan 6-18 meter lång och ofta finns det flera olika typer av hinder man ska gå igenom på banorna. Allt som oftast förekommer också kanter eller sarger kring banan för att bollen inte ska hamna utanför dess gränser under spelets gång.
Olika underlag i bangolf
När det gäller bangolf finns det fyra olika typer av underlag som kan användas. Den första typen kallas för Europabanor. Dessa är ofta byggda av asbestcement. Dessa banor är standardiserande och finns i några urval som är godkända och kan användas. Oftast används dessa bantyper på hål som är omkring sex meter långa. Där ses vanligen allt annat än ett slag som ett misslyckande. En annan underlagstyp är betongunderlag. Dessa är ofta relativt lika Europabanorna men de är ofta längre. En annan typ är filtbanor. Det är ofta dessa banor man finner i Sverige. För det mesta används grön filtmatta och det finns ofta kombinationer av hinder på banan. Den sista bantypen är Minigolf Open Standard banor. Det är ofta detta banunderlag man finner på banor för äventyrsgolf.
Regler i bangolf
När det gäller bangolf är reglerna överlag relativt enkla. Det finns ett mål i spelet, och det är att få ner bollen i hålen på så få slag som möjligt genom att använda sin klubba. På varje bana finns det även ett maxantal slag, sex stycken. Om bollen inte går i mål på det sjätte slaget skriver man sju i protokollet. Man räknar sedan det sammanlagda antalet slag på alla banor. Den som slagit minst antal slag på banorna är den som vinner. När man kommer till banan har varje del en bestämd plats där man börjar. Där finns ofta flera små hål där bollen placeras och man får välja fritt mellan dessa. Sedan är det dags att börja spela.
Det finns på vissa banor olika markeringar som bollen ska rulla över för att spelaren ska få fortsätta spela från där bollen stannat. Om markeringen inte passerats får man gå tillbaka till start igen. Om bollen hamnar utanför banan kan man fortsätta spela där den åkte ut och man straffas inte för det. Om bollen lägger sig nära sargen eller ett hinder kan den flyttas ut upp till 20 centimeter eller mindre för att man ska kunna slå den. Man kan också byta boll och klubba om man vill. Bollen kan bytas inför varje bana, och klubban kan bytas när som helst. Idealet är att slå bollen i hålet på bara ett slag. Detta kallas för att man slår en spik.
Bra att tänka på när du spelar
När man spelar bangolf finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. För det första måste du se till att hålla fokus och koncentration. För det andra måste du stå rätt. Knäna ska vara lite böjda och ställningen ska kännas bra. Det gäller också att använda rätt boll. På stora banor kan man ofta få specialbollar eller liknande. Det kan också vara bra att smygträna och komma väl förberedd till en tävling. Ofta kan också de som arbetar på banan eller i en kiosk ge tips om hur man spelar på bästa sätt. Det kan också vara klokt att titta på dem som spelar banan innan. Då kan man se om lösare eller hårdare slag behövs.