Golfen som sport i världen

Att golfen ska kunna bli en enorm världssport som fotboll är inte sannolikt. Eller finns det något som talar för det?

För svårt i fattiga länder?

Golfen må växa för varje år som går. Delvis på grund av att sporten lockar ny följare, men även då den skapar intresse via amatörer som spelar det på egen hand. En stor förklaring är också de profiler som skapats. Den största, även om hans karriär inte är den samma som för över ett decennier sedan, är Tiger Woods från USA.

Nordamerikanen gjorde sig nämligen känd på flera sätt, vilket troligtvis gav extra effekter. Dels var han en av de allra första svarta nordamerikanerna – och golfarna över huvud taget – som tog sig in i sporten, och gjorde sig ett namn på egen hand. Men det kanske mest fantastiska var hans förmåga att bli kändare än sporten. Det är inte lika många människor i världen som kan nämna kända golfspelare i världen, så som man kan namnge kända fotbollsspelare. Men Tiger lyckades att etablera ett namn i hela världen, vilket förstås gav en rejäl boost till hela sporten.

Generellt sett är dock inte golfen en världssport på samma sätt. Även om det finns utövare från i princip vare kontinent så märkt det att det är i Europa, Nordamerika och delar av Sydamerika som sporten har fått fäste på allvar. Det här kan förklaras av enkla anledningar som ekonomi och klimat. Men även via kultur och historia. I Europa, framför allt Storbritannien, uppfanns sporten och med invandrare från just de här områdena till USA, är det inte konstigt att det ser ut som det gör. Även om det förstås kan förändras i framtiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *