Golfen som sport

Golf är en mycket populär sport, men den är också som en vattendelare inom idrotten.

Är golfen en sport eller inte?

Golfen är en vattendelare just eftersom det finns många åsikter om den. Det finns gott om folk som anser att sporten ibland inte bör anses vara en sport, men då handlar det oftast om åsikter. I grunden är golf både en idrott och sport. Skillnaden på de här begreppen är egentligen inte särskilt komplicerad, utan det är något som folk ibland tenderar att försvåra på egen hand.

En idrott innebär fysisk aktivitet av någon form. I golfens fall handlar det om att man som spelare tar sig mellan de olika hållen, och använder såväl fysik som teknik för att slå bollen i ett hål på så få slag som möjligt. En sport är å andra sidan något som behöver innehålla ett eller flera tävlingsmoment. Men även här kvalificerar golfen in sig utan några större problem. I den här sporten kan man välja att bara spela ensam, eller tävla mot flera andra personer. Det gör att golf är både en idrott och sport. Åsikterna som dock går emot det handlar oftast, åtminstone i den offentliga debatten, om brist på intresse. Men det tar ifrån golfen det faktum att det är en fullvärdig medlem i idrottsfamiljen.

Så uppfanns golfen

Den här sporten har, som så många andra sporter, sina rötter i England. Skillnaden på golfen och till exempel fotboll är att fotbollens första spår hittades i Kina, men engelsmännen introducerade den som en officiell idrott. Golfen uppfanns dock helt och hållet på de brittiska öarna, något som troligtvis förklarar varför den är så populär där.

Hur utövar man då den här sporten? I det stora hela är grunderna till golf väldigt enkla, likt grenar inom friidrott och några av de andra första sporterna. Poängen är att man har en klubba (eller flera olika, inom den moderna golfen) och en boll. Man spelar på olika banor, 18 hål, om det sker i officiella tävlingar eller banor som försöker efterlikna det. Därefter är poängen att slå bollen i ett hål på så få slag som det bara går.

Låt oss ge några konkreta exempel. Samtliga hål på en bana kan värderas till Par 74. Det vill säga att för att slå par, som anses vara ”0” i golf, måste man slå totalt 74 slag. Slår man över får man +1, +2, +3 och så vidare. Men slår man istället under 74 får man under par, som skrivs -1, -2, -3 etc. Varje hål är också värderat till ett antal slag som motsvarar par. Ett kort hål har 3, de mellanlånga hålen – de vanligaste – klassas som fyra och de längsta är par 5.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *